Waarom verduurzamen?

Het is een win-winsituatie. Een slimme investering die goed is voor uw portemonnee, de waarde van uw huis en natuurlijk voor het milieu.

5 redenen om te verduurzamen!

Het verduurzamen van je woning brengt zowel op de korte als de lange termijn grote voordelen met zich mee. Helemaal als je bedenkt dat verduurzamen een goede business-case is. Energiebesparende maatregelen als muurisolatie of zonnepanelen verdien je bijvoorbeeld al in 6 tot 10 jaar terug en verhogen je woning aanzienlijk in waarde. En er zijn meer directe voordelen!

1. Besparen op uw energierekening

Een voor de hand liggende en belangrijke reden om te verduurzamen is de besparing op de energierekening. Met duurzame oplossingen zoals zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp valt de maandelijkse rekening flink lager uit.

Hiervoor is natuurlijk wel een investering nodig. Maar door innovaties en efficiënte oplossingen zoals collectief inkopen wordt de terugverdientijd van investeringen snel veel lager. En dan begint het echte besparen pas. Profiteren van goedkope (of zelfs gratis) energie.

2. Uw woningwaarde stijgt

Duurzame maatregelen zorgen ervoor dat de waarde van uw huis omhoog gaat. En niet alleen dat, huizen die voorzien zijn van energiebesparende toepassingen worden sneller verkocht.
Hoeveel de woning in waarde stijgt is afhankelijk van factoren zoals het soort zonnepanelen en om hoeveel m2 zonnepanelen het gaat. Maar de gemiddelde waardevermeerdering is € 5000,-.

3. Een beter energielabel

Sinds 2013 hebben alle huizen in Nederland een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een woning is en helpt kopers of huurders bij het maken van een duurzame keuze doordat ze meteen kunnen zien hoe zuinig (of niet) een huis is. Zuinige huizen krijgen energielabel A++ (groen) en minder zuinige huizen krijgen energielabel G (rood).

Gemiddeld hebben duurzame huizen een energielabel wat één tot twee stapjes hoger ligt. Hoeveel het energielabel erop vooruitgaat is onder andere afhankelijk van de EnergieIndex. Een cijfer wat aangeeft hoe de energieprestatie van een huis is. Om dit te bepalen wordt gekeken naar 150 verschillende factoren die van invloed zijn op de duurzaamheid van een woning.

4. Subsidies

De kosten van aanschaf van een warmtepomp of zonnepanelen kunnen aan de hoge kant zijn.
Maar er zijn regelingen waarmee de pijn verlicht wordt. Voor zonnepanelen bijvoorbeeld kan de btw worden teruggevraagd en sommige gemeenten en provincies hebben leningen en regelingen om woningbezitters en VVE’s te helpen verduurzamen door middel van energiebesparende oplossingen.

5. Een beter milieu

Op dit moment wordt een groot deel van de energie we gebruiken in Nederland opgewekt door fossiele brandstoffen zoals aardgas, steenkool en aardolie.

Er zijn twee redenen waarom dit niet goed is voor het milieu. Bij het verbranden van deze stoffen komt CO2 vrij. Een schadelijke stof die bijdraagt aan klimaatverandering en zeer vervuilend is.

De tweede reden is dat deze bronnen uiteindelijk opraken en het winnen hiervan schadelijk is. Denk aan de problematiek rond aardbevingen in Groningen of ongelukken bij het transport van olie.